LightBlue - smart marketing solution.

neděle 23. března 2008

Rozhovor s Eduardem Míkou pro časopis Ekonom

Eduard Míka vybudoval dva podniky s miliardovým obratem, APP a Internet Mall.

Zajímavé úryvky z článku:

... Procházíme totiž složitým obdobím přechodu mezi start-upem a standardně řízenou firmou. Vedení už nemůže záviset jen na síle osobnosti zakladatelů, kteří ji táhnou kupředu. Na řadu musí přijít standardní manažerské postupy.

... Řeknu vám to v číslech. Objem prodeje v Česku přes internet dosáhl loni podle dostupných čísel 18 miliard korun, my z toho máme necelých deset procent. To je málo. A navíc i podíl internetového prodeje na celkovém maloobchodním obratu je mizivý.

... Počítejte ale se mnou. Maloobchodní obrat se u nás pohybuje kolem 1,3 bilionu korun. Polovina z toho se možná pro prodej přes internet nehodí. Zbývá tedy zboží za 600-700 miliard korun, které se dá úspěšně online prodávat. Těch 18 mld. představuje jen něco mezi dvěma až třemi procenty, během několika dalších let to nepochybně naroste na více než deset procent.

Otázka: Máte ve firmě rezervy?
Odpověď: Máme pořád nedostatek kvalitních a zkušených zaměstnanců. Sehnat dneska dobré pracovníky je ohromný problém. Nedostatkové zboží jsou třeba kompetentní obchodníci, a Praha je obzvlášť malér.
Pro nás je to ještě horší, protože jsme největší internetový prodejce spotřebního zboží na trhu, tak kde máme hledat? Těžko nabereme lidi z kamenných obchodů, protože kultura on-line maloobchodního prodeje je prostě jiná.
Navíc, když vám roste byznys každoročně o 40-50 procent, tak stojí neustále na hliněných nohou. Vymyslíte nový procesní model, ale než ho aplikujete, je už zastaralý. Firma vám pořád utíká.

Zdroj:
Radan Dolejš, EDUARD MÍKA: Asiatům budeme čistit boty, EKONOM.IHNED.CZ 20. 3. 2008 00:01 (aktualizováno: 19. 3. 2008 23:47)
[online]

Žádné komentáře: