LightBlue - smart marketing solution.

čtvrtek 3. dubna 2008

Neprodávejte SEO, prodávejte web!

Inspirativní úvaha o klasickém dilematu mezi kvalitou a cenou webdesignu byla zveřejněna v članku Michaela Blahuta Neprodávejte SEO, prodávejte web!.

Nabízím SEO, značka LEVNĚ
[BLA]
"Skoro každá firma, která už nějaký čas předtím na trhu s webovými stránkami působila, zjistila, že nutně potřebuje ono SEO nabízet. Spousta jich to udělala tak, že si kdosi z firmy přečetl odborný článek a podle návodu vyzkoušel jakousi optimalizaci na nějakém projektu. Vzalo se slovo, které trefně popisovalo daný obor, a začaly se shánět zpětné odkazy. Na stránky si pak firma napsala pěkný odstavec ve smyslu, že zařídíme, aby stránka budoucího klienta byla na dotaz XY ve výsledcích na první pozici" (ti chytřejší případně napsali i jak a proč). A služba byla na světě."

Chci být na první pozici [BLA]
"Chci udělat webové stránky a chci, abych na dotaz "lednička" byl ve výsledcích na Seznamu a Googlu mezi prvními třemi."

Chci být vidět [BLA]
"Ale... Změnily se objednávky, prodej a zisky tak, jak si Karel od své nové prezentace sliboval? Pravděpodobně ne. Firmy zabývající se WWW tvorbou většinou zapomínají na to, co si klienti jako Karel od internetové prezentace slibují."

Chci vyšší zisky [BLA]
"Ke smůle zákazníků je na trhu s WWW stránkami stále spousta firem, které umí vytvořit validní kód i pěknou grafiku a ve volných chvílích se modlí ke klíčovým slovům a zpětným odkazům. Ale jestli Karlova prezentace něco skutečně prodá, buďto vůbec netuší a nebo zastávají názor, že když je to na výraz ledničky na druhém místě na Seznamu, tak je přeci jasné, že se Karlovi zvedne prodej."

Hlavní požadavky na web, který se snaží něco prodat, by měly být:
  1. Přivést návštěvníky, kteří hledají to, co nabízíte.
  2. Přimět je uspokojit poptávku právě u vás.
A na to většinou "běžné české SEO" nestačí. Způsobů, jak toho dosáhnout, je celá řada. V České republice se prozatím většina firem omezuje pouze na linkbuilding. [BLA]

Stručný slovníček použitých pojmů: [BLA]
  • Long Tail - Klíčová slova, které jsou méně vyhledávaná. Jsou relevantní, v součtu dostatečně silná a méně konkurenční.
  • Linkbuilding - Budování zpětných odkazů.
  • Linkbaiting - Jeden ze způsobů budování zpětných odkazů. Pomocí zajímavého obsahu se snaží přimět ostatní stránky, aby na tu vaši odkazovaly. U nás tento způsob funguje dobře například mezi bloggery.
  • Social Media Marketing - Postup, který ke zvyšování úspěšnosti stránky využívá kontaktů s cílovými komunitami.
Neméně zajímavou součástí článku je diskuze, rád bych z ní vybral pár postřehů:

Zdroj:
[BLA] ... Michael Blahut, Neprodávejte SEO, prodávejte web!, Interval.cz, 4. 12. 2007 [online], ISSN 1212-8651.

Žádné komentáře: