LightBlue - smart marketing solution.

pondělí 9. června 2008

Čím je nebezpečný splog

Splog označení se používá pro blog, který používá pro svůj zdroje z jiných blogů za účelem zvýšeni počtu relevantních zpětných odkazů. V dnešní době existuje již mnoho nástrojů, které tuto činnost dělají automaticky. Boj s tímto "nešvarem" je podobný jako s e-mailovým spamem, tedy nikdy nekončící.

Splogy často žijí z cizího obsahu, včetně toho, že jej automaticky stahují přes RSS (což je podstatně jednodušší, než jej vyzobávat z HTML stránek blogu). Pokud už tedy poskytujete svůj autorský obsah na Internetu, není špatný nápad do svého obsahu doplnit něco, co vám ho umožní najít. Zejména v případě RSS není od věci do poskytovaného textu doplnit nějaký další - ať již viditelný či nikoliv. Některé blogovací systémy dokonce pro tuto potřebu nabízejí plug-in.

Rozhodně neexportujte do RSS celé články, ale preferujte zkrácený export nebo jen titulek a perex.

Narazíte-li na splog, neváhejte jeho existenci oznámit. Pokud na blogovacím systému není automatický nástroj, upozorněte na to přímo provozovatele daného systému.

Užitečné služby:
  • CopyScape, přímo hledá "vaše" články na jiných webech,
  • Technorati či IceRocket a PubSub mohou pomoci tak, že čas od času se podíváte, zda se vaše jméno (či nějaké jiné unikátní "texty") neobjevily někde jinde.
Pokud jste své texty doplnili o nějakou jednoznačnou identifikaci (MD5 hash nemusí být až tak špatný nápad), budete to mít jednodušší.

"Z pohledu obchodního práva není vyloučeno, aby přebírání zpráv od jiných subjektů bez jejich souhlasu, přestože se jedná o poměrně běžnou praxi, bylo považováno za nekalou soutěž," říká právník Aujezdský v článku Radka Hasalíka: RSS: užitečný pomocník pro zloděje obsahu?

zdroj:
Dočekal D., Splog: fenomén, který potrápil Blog.cz, Lupa.cz, [cit. 2.6. 2008, online], ISSN 1213-0702.
Hasalík, R., RSS: užitečný pomocník pro zloděje obsahu?, Lupa.cz, [cit. 28.5. 2008, online], ISSN 1213-0702.

Žádné komentáře: