LightBlue - smart marketing solution.

středa 23. července 2008

Jaké kombinace barev nejsou příliš vhodné

Rozhodně se nesnažte kombinovat zelenou a červenou. Vzájemně kontrastují a v kombinaci jsou nečitelné. Podobně nevhodně působí také kombinace některých odstínů modré a oranžové. Barvy na projektoru jakoby vibrují a zneklidňují čtenáře. Vlivem promítání na obrazovce ztrácí také veškeré zbytky kontrastu červená a modrá, (které i v běžné podání příliš kontrastní vlastně nejsou - dochází ke stereoskopickému efektu ). Další nevhodné kombinace:
  • žluté písmo, bílé pozadí,
  • purpurové písmo, černé pozadí,
  • modré písmo, černé pozadí.
Pokud si nejste jistí, jakou barvu snímku zvolit, nezbývá než:

A) Nastudovat poučky o barevné triádě nebo tetrádě a jejich barevných kombinacích, které nabízí téměř každá stránka, která se podrobněji věnuje tvorbě webu. Například Magie barev na webu - základy teorie »

B) Využijte tradičních barevných kontrastů:
  • modrá versus oranžová (pozor na odstíny)
  • fialová versus žlutá
  • černá versus žlutá
  • černá versus bílá
  • červená versus bílá
  • modrá versus bílá atd. (převzato z Typografie)
C) Důvěřujte odborníkům a nechejte si poradit jednoduchými prográmky.
Na internetu najdete velké množství programů, které se věnují barevným kombinacím. Velmi působivý přehled připravil například David Airey ».

Nezapomeňte, že zhruba 10% lidské populace trpí nějakou formou poruchy barvocitu (barevného vidění, daltonismus), přičemž naprostou většinu (zhruba 95%) tvoří muži.

Důvodem odlišného chápání barev mezi muži a ženami je jejich odlišná genetická výbava. Muži mají chromozomy X a Y, zatímco u žen se vyskytují pouze dva chromozomy typu X. Právě v chromozomech typu X se nachází genetická výbava pro čípky, které umožňují rozeznávání barev. Žena má více druhů čípků než muž, proto žena rozeznává více barevných odstínů. Muži rozlišují většinou pouze základní barvy – u žen se můžeme setkat s výrazy, které lépe charakterizují jednotlivé odstíny, například olivová, smetanová, kaštanová apod. Odtud potom pochází i vtip, že muži rozeznávají pouze 16 základních barev jako je tomu v nouzovém režimu Windows.

Zdroj:
Bajer, L., Častá bolístka: Barvy v prezentaci, WORKaholic BLOGuje, [cit. 10.06.2008, 21:03:00, online].
Čerba, O., Barvy v počítači a v kartografii, Přednášky z předmětu Počítačová kartografie; pracovní verze, Západočeská univerzita, Fakulta aplikovaných věd, Katedra matematiky, [cit. 23.8.2008, online]

Žádné komentáře: