LightBlue - smart marketing solution.

čtvrtek 19. listopadu 2009

Pracovní řád nebo příručka pro přežití

SEMCO - příručka pro přežití
Titulní strana Manual De Sovrevivencia společnosti Semco. Příručka je dostupná na webu společnosti v PDF, ale portugalsky.
Před několik lety v Chorvatsku mi kamarádka ráno vyprávěla, že když se večer vzbudila, lezl po ní nějaký ráček, kterého přítel odhodil pryč a pak jej už nenašli. Bylo mi divné, co by dělal rak v bungalovu daleko od vody. Na mé pochyby o rakovi, kolegyně svolila ke spekulaci, že by to mohl být i krab. Otevřel jsem proto Wisemanovu SAS příručku jak přežít, bez které neopouštím zemi. Na straně 460 v kapitole Nebezpeční živočichové jsem jí ukázal obrázek škorpiona a náš rak byl na světě. Současně v příručce bylo uvedeno, že ve středomoří nejsou škorpioni nebezpeční.

Na tuto příhodu jsem si vzpomněl při četbě Semlerovi knihy Maverick. V Semco nemají pracovní řád, ale pouze zábavnou příručku přežití: [SEMLER 1993, p. 3-4]
Jedna z prvních věcí, které jsem v Semco udělal bylo vyhození pravidel. Většina firem má procesní bible. Některé vypadají jako Encyklopedie Britanica. Kdo je potřebuje? Zrazují od odvahy a svádí k pohodlné konformitě. V Semco se vyhýbáme řádům a snažíme se nechat hlavy zaměstnanců otevřené. Že je náš pracovní řád k ničemu jsem zjistil po provedení malého testu, kdy jsem do něj přidal několik dodatečných stran. Požádal jsem několik manažerů, aby si novou část přečetli a uvedli na ni svůj názor. Téměř všichni uvedli, že je to "fine" (fajné, překlad autora). Háček byl v tom, že jsem sešil strany k sobě tak, že je nebylo možné číst, aniž by se musela vazba rozdělat. Úsměvné bylo, že tuto skutečnost nikdo nezmínil. Dnes nový zaměstnanec v Semco nedostane více než 20 stránkový manuál pro přežití. Má hodně obrázků a málo slov. Hlavní myšlenka zní: používejte selský rozum.
LightBlue má taky svůj pracovní řád, ale nachází se asi rok ve verzi 0. Snažil jsem se inspirovat v řádech ostatních firem, ale vždy to je pouze převyprávěný zákoník práce a směrnice BOZP a PO. Samotný nedokončený řád má téměř 50 stran. Momentálně končí před podpisovým řádem. Když se zamyslím co je potřeba z pracovního řádu, tak je to hlavně check list - přijetí nového zaměstnance, tedy co musí všechno udělat nový zaměstnanec před nástupem do práce. A dále pak několik pravidel k firemním vozidlům a mobilním telefonům. Vlastně další check list.

Listoval jsem Semlerovým MANUAL DE SOBREVIVENCIA a zjistil, že je to přesně to co potřebuje i LightBlue. Jen heslo bych rozšířil na: Chovejte se v práci stejně tak, jak doma přistupujete ke své rodině a věcem.

zdroje:
Semler, R.
MAVERICK: The Success Sotry Behind the World's Most Unusual Workplace. Business Plus, New York, 1993. ISBN 978-0-446-67055-5.
Wiseman, J.
SAS: Příručka jak přežít. Svojtka&Co., Praha, 1999. ISBN 80-7237-280-7.

Žádné komentáře: