LightBlue - smart marketing solution.

čtvrtek 19. listopadu 2009

Pracovní řád nebo příručka pro přežití

SEMCO - příručka pro přežití
Titulní strana Manual De Sovrevivencia společnosti Semco. Příručka je dostupná na webu společnosti v PDF, ale portugalsky.
Před několik lety v Chorvatsku mi kamarádka ráno vyprávěla, že když se večer vzbudila, lezl po ní nějaký ráček, kterého přítel odhodil pryč a pak jej už nenašli. Bylo mi divné, co by dělal rak v bungalovu daleko od vody. Na mé pochyby o rakovi, kolegyně svolila ke spekulaci, že by to mohl být i krab. Otevřel jsem proto Wisemanovu SAS příručku jak přežít, bez které neopouštím zemi. Na straně 460 v kapitole Nebezpeční živočichové jsem jí ukázal obrázek škorpiona a náš rak byl na světě. Současně v příručce bylo uvedeno, že ve středomoří nejsou škorpioni nebezpeční.

Na tuto příhodu jsem si vzpomněl při četbě Semlerovi knihy Maverick. V Semco nemají pracovní řád, ale pouze zábavnou příručku přežití: [SEMLER 1993, p. 3-4]
Jedna z prvních věcí, které jsem v Semco udělal bylo vyhození pravidel. Většina firem má procesní bible. Některé vypadají jako Encyklopedie Britanica. Kdo je potřebuje? Zrazují od odvahy a svádí k pohodlné konformitě. V Semco se vyhýbáme řádům a snažíme se nechat hlavy zaměstnanců otevřené. Že je náš pracovní řád k ničemu jsem zjistil po provedení malého testu, kdy jsem do něj přidal několik dodatečných stran. Požádal jsem několik manažerů, aby si novou část přečetli a uvedli na ni svůj názor. Téměř všichni uvedli, že je to "fine" (fajné, překlad autora). Háček byl v tom, že jsem sešil strany k sobě tak, že je nebylo možné číst, aniž by se musela vazba rozdělat. Úsměvné bylo, že tuto skutečnost nikdo nezmínil. Dnes nový zaměstnanec v Semco nedostane více než 20 stránkový manuál pro přežití. Má hodně obrázků a málo slov. Hlavní myšlenka zní: používejte selský rozum.
LightBlue má taky svůj pracovní řád, ale nachází se asi rok ve verzi 0. Snažil jsem se inspirovat v řádech ostatních firem, ale vždy to je pouze převyprávěný zákoník práce a směrnice BOZP a PO. Samotný nedokončený řád má téměř 50 stran. Momentálně končí před podpisovým řádem. Když se zamyslím co je potřeba z pracovního řádu, tak je to hlavně check list - přijetí nového zaměstnance, tedy co musí všechno udělat nový zaměstnanec před nástupem do práce. A dále pak několik pravidel k firemním vozidlům a mobilním telefonům. Vlastně další check list.

Listoval jsem Semlerovým MANUAL DE SOBREVIVENCIA a zjistil, že je to přesně to co potřebuje i LightBlue. Jen heslo bych rozšířil na: Chovejte se v práci stejně tak, jak doma přistupujete ke své rodině a věcem.

zdroje:
Semler, R.
MAVERICK: The Success Sotry Behind the World's Most Unusual Workplace. Business Plus, New York, 1993. ISBN 978-0-446-67055-5.
Wiseman, J.
SAS: Příručka jak přežít. Svojtka&Co., Praha, 1999. ISBN 80-7237-280-7.

čtvrtek 5. listopadu 2009

Negativní cesta pro získání publicity: Paulína Ištvancová vs. bulvární tisk

Na právě probíhající Česko Slovenské SuperStar si nejde nevšimnout pár zajímavých věcí. Mimo masivního nasazení Facebooku je nepřehlédnutelný i hlavní mediální partner - Blesk. Zaujal mě příběh 16 leté slovenské soutěžící Paulíny Ištvancové. Která se proslavila negativním obrazem své osoby, kterému přispěl už na začátku soutěže její otec. Dokonalá "božská mana" pro lačný bulvární tisk. Nebýt jí, o čem by Blesk psal? Přece jenom se lépe čte o mediálně neobratné rodince než o lásce, která zvítězí na lží a nenávistí.

(Blesk.cz, Foto: abl) Paulína Ištvancová s Adelou Banášovou
zdroj: Blesk.cz - Paulína Ištvancová s Adelou Banášovou

Co však by mělo stát za pozornost je implementace národností otázky do titulku článků. Současná mladá populace z toho může být trochu zmatená, jelikož jsme se Slováky nikdy takové problémy neměli. Trochu mi to připomíná přehecovaný fotbalový zápas, kdy si jsou úplně cizí lidé v rámci fandění schopni rozbíjet lebky. Však posuďte sami, jak Blesk tohle atraktivní téma prezentuje:
superstar4.com: Blesk vyzývá Čechy, aby nehlasovali v SuperStar pro Slováky
zdroj: superstar4.com - Blesk vyzývá Čechy, aby nehlasovali v SuperStar pro Slováky
Skvělým barometrem popularity je dnes Facebook, při pohledu na počty fanoušků je jasné, kdo půjde v soutěži daleko:
Bude zajímavé sledovat jak se budou fankluby měnit vzhledem k závěru soutěže a jestli Benovi fanynky mají dost vysoký kredit na svých mobilních telefonech. Lze usuzovat, že si i přečteme dalších několik článků o Paulíně Ištvancové, protože se o tom nedá nenapsat. Vzpomenete si ještě na Anetu Galisovou, o které se psalo před Paulínou? Sejde z očí, sejde z mysli.