LightBlue - smart marketing solution.

pondělí 28. září 2009

Social Media Revolution (YouTube)

Jsou sociální média momentální módní záležitostí?
Nebo je to největší změna od průmyslové revoluce?
Vítejte ve světě socionomie.


Aspoň takto uvádí své reklamní video na YouTube Socialnomics:

pondělí 14. září 2009

PBR

PBR (Payment by Results) je platební systém podle dosažených výsledků, který může být použit při odměňování marketingové agentury. Agentura je potom plně soustředěna na podstatu cíle, na druhou stranu takovy cíl musí být přesně specifikován, aby jej bylo možné vyhodnotit. PBR může fungovat pouze v rámci dlouhodobého vztahu mezi agenturou a klientem. Neoddělitelnou součástí takového stavu je vzájemná důvěra obou stran. Protože agentura nese rizika společně se svým klientem a tím vzniká pouto ve vzájemné víře, že kampaň dosáhne svého cíle. [Ambler, 2004]

PBR se může zaměňovat s PRB (Performance-related Pay). PRB představuje platby za služby odvedené agenturou, např kvalitativní faktory typu spokojenost s výkonem agentury (a to jak s kreativou, tak se službami pro zákazníky) [Beckett, 2004].

PBR je tedy hodnocení podle cílů reklamy, např. kvantitativní míra podnikatelského výkonu, tzn. podíl značky na trhu, zvýšení prodeje atd. [Beckett, 2004].

Je však obtížné stanovit smysluplná a měřitelná kritéria výkonu reklamní a promo činnosti. Problém většiny marketingových kampaní spočívá například v tom, že se dají hodnotit teprve po svém proběhnutí. Ale zprostředkovatelé se drží toho, co mohou okamžitě změřit, tj. času, nákladů, procesů a systémů. [Beckett, 2004]. Jak uvádí Topinka z Mark/BBDO: "Agentury budou muset být připraveny "nést odpovědnost" za výsledky své práce. Zároveň zadavatelé by měli být připraveni v momentě, kdy výsledky práce agentury přinášejí neoddiskutovatelnou hodnotu pro vlastní byznys, platit vyšší odměny, než je dnes zvykem."

Shrnutí:
+ zvýšení efektivity kampaní
- vyšší platba agentuře

Není správné považovat PBR za způsob, jak se vyhnout placení odpovídající ceny za poskytnuté služby. Platit odpovídající cenu za pouhé uplatnění nápadů je jedna věc. Platit odpovídající cenu za hodnotu nápadu, analýzu a vhled, které stojí za vznikem nápadu, sdílení obchodních rizik jeho uplatnění a vlastnictví nápadu jsou věcí zcela jinou. A právě v této oblasti je PBR relevantní. [Beckett, 2004].


zdroje:

Beckett, G. Jak vlastně platit za marketingovou komunikaci? MaM.IHNED.CZ, [online, cit. 12.6. 2004]. ISSN 1213-7693.

Ambler, T. Marketing and the bottom line: the marketing metrics to pump up cash flow. Financial Times Management, 2004. ISBN: 0273661949. [Google Books]